Η ΠΑΡΟΣ

{{ sliderHero.index }} / {{ sliderHero.total }}
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΠΕΤΡΑΔΙ
ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Η Πάρος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου, δυτικά της Νάξου και ανατολικά της Αντίπαρου. Το γραφικό αυτό νησί είναι ένα από τα γοητευτικότερα της Ελλάδας, αλλά αποτελεί και πολιτιστικό κέντρο για τις Κυκλάδες. Το όνομά του προέρχεται από τον πρώτο άποικο του νησιού και αρχηγό των Αρκάδων.

Το νησί της Πάρου είναι αρκετά εύφορο, σε σχέση με άλλα των Κυκλάδων, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους στο νησί υπάρχουν πολλά αμπέλια. Το παριανό κρασί θεωρείται από τα καλύτερα και γλυκύτερα της Ελλάδας. Επίσης, η Πάρος είναι γνωστή για το ημιδιαφανές και σχεδόν άμεμπτο μάρμαρο που παράγει. Η Αφροδίτη της Μήλου, που είναι ένα από τα διασημότερα γλυπτά της Αρχαίας Ελλάδας, καθώς και πολλά άλλα διάσημα γλυπτά έχουν λαξευτεί σε παριανό μάρμαρο.

Η Πάρος είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός, με υπέροχες παραλίες, πανέμορφα κυκλαδίτικα χωριουδάκια, γραφικά σοκάκια, ιδανικό καιρό για windsurfing και kitesurfing και φυσικά καταπληκτική νυχτερινή ζωή. Οι επισκέπτες θα εκτιμήσουν επίσης τις εκκλησιές και τα μοναστήρια, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα καταπληκτικά τοπία, αλλά και τα ιστορικά αξιοθέατα. Το νησί έχει εξαιρετικά ανεπτυγμένη ξενοδοχειακή υποδομή, με πολυτελή συγκροτήματα, διαμερίσματα και δωμάτια προς ενοικίαση.

Αξιοθέατα της Πάρου

Το πιο εντυπωσιακό βυζαντινό μνημείο του νησιού είναι η Παναγία η Εκατονταπυλιανή. Η εκκλησία αυτή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Το αρχαιολογικό και το βυζαντινό μουσείο, καθώς και το αρχαίο νεκροταφείο που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ., βρίσκονται επίσης στην Παροικιά.

Τα αρχαία λατομεία μαρμάρου βρίσκονται στο Μαράθι, ένα μικρό χωριό στο κέντρο του νησιού. Βορειοδυτικά της Παροικιάς, οι επισκέπτες θα βρουν το Ιερό του Δήλιου Απόλλωνα, όπως επίσης και το Ιερό του Ασκληπιού καθώς και την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου με τις υπέροχες μεταβυζαντινές εικόνες.

Η Νάουσα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και θεωρείται ως μια από τις πιο γραφικές και όμορφες πόλεις των Κυκλάδων. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το λιμάνι, έχει κάτασπρα μικρά σπιτάκια, γραφικά σοκάκια, καμάρες και εκκλησιές. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν ιδιαίτερα τους θαλασσινούς μεζέδες με ούζο, σε ένα από τα ταβερνάκια που βρίσκονται πλάι στο κύμα, αλλά και μια βόλτα στο Βενετσιάνικο Κάστρο ή την πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Οι Κολυμπήθρες θεωρούνται γενικά μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του νησιού, αλλά και των Κυκλάδων, βρίσκονται κοντά στη Νάουσα και είναι γνωστές για τα σεληνιακά βράχια που τις περιβάλλουν, αλλά και για τα τυρκουάζ τους νερά.

Στο νησί της Πάρου υπάρχουν πολλές εκκλησίες και μοναστήρια, όπως η Μονή της Λογγοβάρδας με υπέροχες αγιογραφίες και εικόνες, στην οποία όμως απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος στις γυναίκες, αλλά και το Μοναστήρι του Χριστού του Δάσους, στο οποίο απαγορεύεται η είσοδος στους άντρες και βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα νότια της Παροικιάς.

Η Μάρπισσα και οι Λεύκες είναι δύο από τα πιο γοητευτικά και παραδοσιακά χωριά της Πάρου. Οι επισκέπτες θα βρουν εκεί απόλυτη ηρεμία, πολλά ιστορικά αξιοθέατα, αλλά και υπέροχες κοντινές παραλίες.

Οι Πεταλούδες (η κοιλάδα με τις πεταλούδες) είναι μια παραμυθένια τοποθεσία με τρεχούμενα νερά και ολάνθιστα, πολύχρωμα λουλούδια, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν από κοντά χιλιάδες πεταλούδες, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Στην Πάρο θα βρείτε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες των Κυκλάδων, με χρυσές αμμουδιές, κρυστάλλινα νερά και δυνατότητα για πολλά θαλάσσια σπορ. Οι πιο δημοφιλείς παραλίες είναι η Χρυσή Ακτή, η Λάγγερη, οι Κολυμπήθρες, η Σάντα Μαρία, η Πούντα, το Πίσω Λιβάδι, ο Λολαντώνης και ο Φάραγγας. Γενικά, η Πάρος συνδυάζει ιδανικά τόσο την κοσμοπολίτικη ζωή, όσο και τα πανέμορφα τοπία που εμπνέουν μοναδική ηρεμία.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Εκπληκτικές παραλίες
  • Γραφικά χωριά
  • Πλακόστρωτα δρομάκια
  • Έντονη νυχτερινή ζωή
  • Εξαιρετικές συνθήκες καιρού
  • Παραδοσιακές εκκλησίες
  • Μοναστήρια
  • Ιστορικά Αξιοθέατα